dilluns, 20 de setembre del 2010

QUAN ASSASSINEN LA LLIBERTAT AMB LA SEUA LLEI

A setembre comencen moltes coses: comencen les col·leccions per fascicles als quioscs, comença el curs escolar i els anuncis de centres comercials animant-nos a deixar-nos el sou de l’any amb llibres i materials, comencen les classes de pintura, de música, de dansa; comencen els nous cursos polítics, comença a anar-se’n la depressió post-vacacional… I també tornen a començar, perquè no són nous, els atacs i agressions a tota una llengua, a tot un poble.

Primer, s'ho van passar d'allò més bé escopint-nos i ignorant-nos quan Alfons Rus, cap visible del PP a la província de València, va ser absolt per la ‘justícia’ per insultar i amenaçar als professors i professores que utilitzen el valencià com a llengua normativa i vehicular: els va titllar de "gilipolles" perquè usen les expressions "aleshores" i "gairebé", tot i ser termes plenament acceptats en la Gramàtica Normativa de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, i va instar a “rematar” a aquests treballadors de l’educació pública. Com ja ha fet anteriorment, Rus ha admès les seues declaracions i s'ha negat a demanar disculpes. Gràcies, Rus. Què podem esperar d’un ‘home’ que va impedir que Xàtiva retirara els honors concedits al dictador espanyol Francisco Franco (que va bombardejar la ciutat l'any 1939)?

Després, en aquest mateix 2010, el Consell ha retallat el 39% d’ajudes al foment de la llengua, i les Corts (fent ús de la majoria del PP) han exclòs el requisit lingüístic per a ser funcionari. Ara, si ens volem dirigir a un funcionari públic ‘valencià’, ell pot al·legar amb totes les de la llei que no ens entén (o no vol fer-ho), discriminant la nostra llibertat d’utilitzar la llengua cooficial que més ens convé.

També podem parlar de la televisió pública ‘valenciana’, “la de tots” (irònicament), que, per si era poc, ha retallat el 75% dels diners per al doblatge en valencià. No només no podem gaudir al saló de casa de cap programa on se’ns mostre la nostra cultura, els nostres músics i artistes, els nostres balls, instruments propis, estils musicals, escriptors, cineastes valencians amb pel·lícules nostres, o pel·lícules doblades, etc., sinó que retallen un 75% els pocs diners que destinaven. Però clar, Bernie Ecclestone rebrà del ‘nostre’ canal 6 milions d'euros a l'any per a poder emetre la cursa de Fórmula 1 del Circuit Urbà de València, fins a 2015; i 1,2 milions d’euros per cada carrera del campionat.

Ara, la Conselleria d'Educació del País Valencià retalla la llengua del Tirant de les aules per al curs 2010/2011. Són molts els pobles, com ara el nostre, on la joventut no podem estudiar batxillerat, cicles formatius, o ensenyances superiors, en la nostra llengua. No tenim eixa possibilitat, eixa llibertat i eixe ‘BILINGÜISME’ camuflat de què fan gala. Segons l'informe de matriculació als instituts que va presentar el passat 1 de juny Escola Valenciana, actualment el nombre d'alumnes de la província d'Alacant que poden estudiar en valencià als instituts és del 10,6% en 74 centres públics i 1 de concertat; açò és, en xifres absolutes, 125.000 alumnes que no podrem estudiar en la nostra llengua.

L’holocaust de la llengua per part de la Conselleria d’Educació, no acaba ací: es pot aprovar un nou decret, l'esborrany del qual ja s'ha presentat, que deixaria com a obligatòria, per als xiquets de línia castellana, NOMÉS l’assignatura de valencià i prohibiria que es donara en aquesta llengua més de dues àrees de coneixement; aquesta nova norma faria que 554.896 alumnes valencians només tingueren assegurada l’assignatura de valencià i cap àrea temàtica més en la pròpia llengua. Només 149.430 places són llançades per la Generalitat a l’abast dels escolars que vulguen fer estudis en valencià. A les universitats, un 1.8% dels estudiants rep les classes en valencià, mentre que un 53.7% ho fa exclusivament en castellà. Això sí, ells esperen arribar a un “trilingüisme”, tot i que eliminen descaradament la nostra, la d’ací.

A Petrer, les agressions no acaben amb la falta d’estudis en valencià: la plataforma ‘Petrer Une’, els flamants ròtols que posen a les seues construccions: com ara al mercat de Petrer (sí, el de tota la vida, baix del Carreró de la Bassa), que ha passat de ser el ‘Mercat de Petrer’, a dir-se ‘Mercado Central’, en ple centre antic, on la majoria de la població és valencianoparlant; la ‘Oficina de Turismo’ (on no sols el nom està sols en castellà, sinó que les persones que ens atenen, no ho fan en la nostra llengua ni quan ens dirigim a ells en valencià); una notòria majoria dels funcionaris i funcionàries que treballen a l’Ajuntament, que tampoc responen en valencià; els pamflets propagandístics de l’Ajuntament, únicament en castellà; el nul control que es fa a Ràdio Petrer, on el valencià no sols quasi no apareix ni a la programació ni als anuncis, sinó que any rere any, va caient en l’oblit, o al setmanari El Carrer, on ja no existeix el valencià més enllà del nom, i dels poc articles que ens atrevim a publicar alguns petrerins.

Ara és l’hora de cridar ben fort: BILINGÜISME?? Sou els del PPCV autèntics valencians? Obrim els ulls per a poder dir: PP, NO, GRÀCIES.

BLOC JOVE Petrer