diumenge, 22 de juliol del 2007

EDUCACIÓ PÚBLICA = IGUALTAT D’OPORTUNITATS

Sense cap mena de dubte, l’educació és fonamental per a la nostra societat. D’una banda, l’ensenyament resulta imprescindible perquè les persones tinguem una sèrie de coneixements i habilitats que ens permeten d’exercir els nostres drets com a ciutadans i ciutadanes; una cultura general que ens possibilite la comprensió de la realitat que ens envolta i, d’altra banda, mitjançant el procés d’ensenyament-aprenentatge aconseguim les habilitats necessàries per tal de desenvolupar una carrera professional en el futur. Per acomplir aquests objectius totes les etapes educatives tenen importància, des de l’educació infantil fins a la universitat, i l’administració pública ha de garantir-ne el dret a l’accés a tots els ciutadans sense cap tipus de discriminació.

L’educació pública garanteix la igualtat d’accés a l’ensenyament. Imagineu quants diners ens costaria pagar el col·legi, l’institut o la universitat si l’administració no els finançara? Una privatització de l’ensenyament conduiria a un sistema en el qual no es garantiria la igualtat d’oportunitats o, dit d’una altra manera, el sistema educatiu públic garanteix la igualtat d’oportunitats.

Ara bé, perquè l’educació pública complisca els seus objectius cal que siga una educació de qualitat per a la qual cosa cal que tinguem bons docents (sortosament, en tenim) i una bona infraestructura educativa. Això últim ja resulta més problemàtic perquè fa necessari la inversió de molts diners.

Els països més desenvolupats, els escandinaus en són un exemple, inverteixen un percentatge considerable del PIB en educació. La despesa educativa de l’administració valenciana és inferior, però hi ha un altre problema: el desviament de fons cap a l’ensenyament privat.

El govern valencià del PP justifica aquesta política de concerts amb centres educatius privats, que a partir d’ara s’estendrà també al batxillerat, com un mitjà per a garantir el dret a triar... A triar, què? Els diners de tots els valencians es dediquen a subvencionar col·legis privats elitistes, mentre que milers de xiquets del nostre país estudien en barracons i molts xiquets menuts de 0 a 3 anys es queden sense plaça pel nombre insuficient d’escoles infantils.
Per això, des del Bloc Nacionalista ens oposem fermament a la política de concerts de la Generalitat i apostem per augmentar les inversions en un sistema educatiu públic, valencià i de qualitat que, al nostre parer, és l’únic que pot garantir la igualtat d’oportunitats de tota la ciutadania independentment del seu origen, gènere o de la posició social i econòmica de la seua família.